Arttu Karila

Kuka turvaisi miljonäärien perusoikeudet?

Juha Sipilän omaisuus ja siitä johtuvat kytkökset ovat taas viikon puheenaihe. Iltalehti (10.1.) nosti uusimpana esille pääministeri Sipilän johtaman vienninedistämismatkan Intiaan, jossa mukana ollut yritys Chempolis ilmoitti 110 miljoonan euron tilauksesta matkan viimeisenä päivänä.

Sipilän yhteys yritykseen on hänen lastensa 5 prosentin omistusosuus Chempoliksesta.

Myöhemmin Yle (10.1) uutisoi, että samainen Chempolis oli talousvaikeuksissa ollessaan saanut pääosin valtionyhtiö Fortumilta 6 miljoonan euron sijoituksen. Pääministeri Sipilän Fortumiin kytkee hänen roolinsa valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

Toivottavasti tämä oli nyt tässä.

Toivottavasti mediaa pian kaksi kuukautta hallinnut aihe on opettanut, miten siirrytään merkittävän omaisuuden haltijasta merkittävän poliitikon rooliin - ja toivottavasti valtaosa Suomen kansasta on tulevaisuudessa valmistautuneempi valitsemaan niin varattoman kuin myös miljonäärin hoitamaan yhteisiä asioita.

Toivottavasti kohuista huolimatta varakkaat uskaltavat myös tulevaisuudessa asettua ehdolle yhteisten asioiden hoitajiksi.

Parin vuoden takainen Sipilä -hype ja sitä nyt seurannut julkinen todistus pääministerin ihmisyydestä, eivät ole olleet maltillista keskustelua. Ääripäätä on seurannut toinen ääripää.

Miljonäärit ovat ihmisiä ja kansalaisia siinä missä me “muutkin”.

 

Perustuslaki on nostettu syksyn aikana myös useasti esille.

‘’Julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan’’ , todetaan Suomen perustuslain 14. pykälässä.

Tämä turvaa muiden pykälän kirjauksien tukena jokaisen kansalaisen osallistumisen yhteiskunnalliseen toimintaan. Tämä on osa kansalaisen perusoikeuksia.

Jos empiirinen pääministerin ihmiskoe on jotain osoittanut niin sen, että Suomen kokoisessa valtiossa on vaikea olla samaan aikaan sekä ministeri, että monimiljonääri.

Tämä ei ole kestävä tie eikä kansakunnan etu.

Nyt olisikin selvitettävä, miten merkittävien poliittisten vallankäyttäjien toimenkuvaa voidaan tukea niin, ettei tulevaisuudessa ministerin enon tai kälyn tarvitse toimia uhrilampaana ja luopua omistuksistaan yhteisen hyvän vuoksi, mahdolliset jääviysepäilyt estääkseen.

Pieni maa tarvitsee jokaisen, vapaaehtoisesti omaa aikaansa yhteisten asioiden eteen tarjoavan kansalaisen.

Se on sekä kansakunnan etu, että miljonäärien perusoikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Käsittääkseni päämisterin toimi on kokoaikatoimi joten Sipilä ei pääse irti siitä niin kauan kun hän toimii pääministerinä. Toki Sipilällä on varmaan omaa aikaa aina silloin tällöin omien bisneksien tekemiseen mutta tällöin kansakunnan eteen tehtävät päätökset tulee erottaa omista busineksistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tällaisiako miljonäärien perusoikeuksia pitäisi turvata:

"Valtionyhtiö Fortum pelasti konkurssikypsän teknologiayhtiön – omistajaohjauksesta vastaavan pääministeri Sipilän lapset yhtiön omistajina"
http://yle.fi/uutiset/3-9395763

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten voit olla noin varma konkurssiin menossa olevan yhtiön pelastamisesta, sillä ko. yritys on vuosi tehnyt kehitystyötä bioenergiatutkimuksessa? Luulelko, että Fortum on ostanut osuuden tuosta yrityksestä, jollei sillä ole tulevaisuuden näkymiä ja hyviä sellaisia? Tästä kaiketi on osoituksena se, että Fortumillakin on oma yhtiö Intiassa, kuten C:llä.

Vallan hupaisaa on seurata joidenkin tahojen nuivaa ja osin jopa vääristelevää kuvaa Intian matkan tapahtumista ja ylipäänsä Sipilän pääministerinä toimimisesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eduskuntavaalit olivat 2015 ja Sipilästä tuli pääministeri. C on ollut ainakin siihen asti tappiollinen ja olematon liikevaihto. Siis ei toimivaa liiketoimintaa.

Fortum lähti poliittisella omistajaohjauksella mukaan, siinä on iso ero siihen jos täysin yksityiset yritykset olisivat mukana. Poliittinen omistajanohjaus on se, joka tekee tästä koko jutusta epäilyttävän.

Tää on "ikuinen" startup, joka sai sellaista jeesausta pääministeriltä, jota harva startup saa ja "hops", sattuipas että lapset ovat omistajana. Miten pääsikään sattumaan.

"Yritys on tehnyt 20 vuotta pienehköä liikevaihtoa. Ihmekös se on jos Intiassa ollaan hieman varovaisia. Kun ollaan 110 miljoonan jalostamoa perustamassa ja intialaisille lyödään tulostiedot pöytään, niin varmasti tarvitaan pääministeriä avuksi ja Intian pääministeri mukaan."

"Noin kioskin liikevaihdolla (14 000) ollaan perustamassa biojalostamoa Intiaan. Ei ole mikään ihme jos ei ovia ole auennut. Ison jalostamon perustamisessa on jo iso riski, eikä edes ole vielä olemassa tuotteelle minkäänlaisia markkinoita. Ei ole olemassa toimivaa liiketoimintaa."

Kauppalehti:
"Oululainen prosessiteknologiayritys on kuin ikuinen startup-yritys, joka tekee vielä 20 vuotta perustamisen jälkeen pientä liikevaihtoa ja suuria tappiota. Siitä huolimatta se sai suuren sopimuksen Intiasta.

Oululaisen prosessiteknologiayritys Chempolisin viimeisin tilinpäätös on vuodelta 2015. Tuolloin yrityksellä ei mennyt hyvin: liikevaihto oli vain 14 000 euroa ja ilman satunnaiseriä firman tappio olisi ollut 1,8 miljoonaa euroa. Satunnaiserät nostivat tilikauden tuloksen 3,6 miljoonaa euroa plussalle.

Yrityksen heikosta tilasta kertoo se, että tilintarkastaja on nähnyt aiheelliseksi huomauttaa yrityksen kunnosta. Huomautuksessa tilintarkastaja toteaa, ettei yritys selviä seuraavaa vuotta ilman lisäpääomaa. Chempoliksen oma pääoma oli tilikauden 2015 lopussa yli seitsemän miljoonaa euroa miinuksella. Lain edellyttämää ilmoitusta oman pääoman menetyksestä yritys ei kuitenkaan ole kaupparekisteriin tehnyt.

Chempolis on perustettu jo 90-luvun puolivälissä. Toimintavuosinaan yritys on tehnyt yhteensä yli 15 miljoonaa euroa tappiota. Rahaa yritykseen on pumpattu useita miljoonia euroja."
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tallainen-yritys...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Ymmärrätkö kuitenkin sen, että on yrityksiä, jotka kehittävät esim. biotekniikkaa tutkimuksin? Näin on mitä ilmeisimmin myös tehnyt C. yhtiö. Yhtiöllä on ollut vakituista tutkijakuntaa 13-24 vuosina 2011-2015. Tutkiminen maksaa rahaa (syö vapaata omaa pääomaa), eikä kerrytä yhtiölle liikevaihtoa kuten näytät olettavan.

Fortum on mitä ilmeisimmin tehnyt hyvän sijoituksen ko. Intian markkinoille menneeseen yritykseen.

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/chempolis...

Ps. En ole keskustan kannattaja, mutta kuitenkin katson näköjään asioita aivan eri vinkkelistä tässä "ajojahdissa".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #8

Ymmärrän

Pitää kuitenkin ymmärtää, että liiketoimintansa suhteen yritysten pitää päästä jo startup-vaiheesta eteenpäin, eikä jäädä siihen roikkumaan pitkiksi ajoiksi. Yrityksellä ei ole edes omia varoja Intian jalostamon perustamiseen.

Yritystoiminta pitää lähteä liikkelle siitä, että se alkaa aika äkkiä tuottamaan. Muuten kysessä on kovan riskin bisnestä. Juuri se konkreettinen tuotto on selvä indikaattori, onko markkinoilla mitään mahdollisuuksia.

Jo pelkästään tehtaan perustaminen Intiaan on jo riski sinänsä. Biopolttoaine on liiketoiminnalta paljon hankalampi kuin esimerkiksi biomateriaalista valmistettu "muovikassi", jos sellainen saadaan toimivaksi tuotteeksi. Koska polttoainemarkkinat ovat poliittisessa ohjauksessa. Tämä tarkoittaa arvaamattomuutta, eli ei tiedetä miten valtiot tulevat puuttumaan tilanteeseen. Juuri myös tästäkin syystä se toimiva liiketoiminta jo suhteellisen aikaisessa vaiheessa on oleellista.

Ei ole mitään perusteita olettaa Fortumin tehdeen hyvän sijoituksen. Sellainen oletus perustuu vain mielikuviin.

Käyttäjän arttujekarila kuva
Arttu Karila Vastaus kommenttiin #5

Chempolis on loistava esimerkki kasvuyrityksestä, jonka alkuvaiheen toimintaan liittyy riskejä. Näihin riskeihin ei välttämättä (varsinkaan Suomen kokoisessa valtiossa) yksityinen pääoma uskalla tarttua. Aina sijoitus ei kannata. Chempoliksen tapauksessa vuosien haasteiden jälkeen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #13

Ha ha!

Alkuvaihetta on kestänyt jo parisenkymmentä vuotta. Tekes hyytyi jo tämän yrityksen liiketoiminnan rahoittamisessa.

Saanko minäkin "startuppata" parikymmentä vuotta veronmaksajien rahoilla? Ei tässä niin jäniksen selässä olla. Hitaasti hyvä tulee.

Noilla ei käytännössä edes ole mitään liikevaihtoa. Liikevaihto on pienempi kuin kadun kulmakioskilla.

Vain valtio voi lähteä tukijärjestelmiensä ja yritystensä kautta noin hölmöön toimintaan.

Ei se minua haittaa, jos siinä olisi kiinni tämän blogikirjoittajan rahat, mutta minäkin maksan sen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

Kyllä olet Jorma asian ytimessä, tukisummat ovat aivan käsittämättömiä ja kauanko on odotettu jotain syntyvän. Pystyykö kukaan nimeämään yhtään toista yritystä, joka tuolla panostuksella olisi saanut noin vähän tulosta ja saanut yrittää sitä noin kauan? Pakko kyllä ihmetellä myös Tekesin toimintaa.

Toivottavasti Sipilän 750 000 euron hätälaina on maksettu takaisin tai kuvio muuttuu entistä huonommaksi.

Tuo 110 miljoonan mahdollinen kauppahan ei tarkoita, että sieltä vielä kummoisia tuottoja tulee - riippuu rakennuskustannuksista. Jos tuo vaatii vielä valtiolta jonkun investointitakauksen, niin huhhuh.. On melkoiset riskit.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen Vastaus kommenttiin #17

Jorma, kyllä sinä saat startupata siinä missä muutkin. Hanki idea ja hieman rahaa. Myy sitten idea Tekesille etc.... Jos innostuvat niin tulee rahaa... Jos taas ei, niin ... olet puhunut löysiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #21

Tosta ei olekkaan kysymys saanko minä startupata, vaiko en.

Näköjään mielummin pitää olla sukulainen pääministerinä, niin hommat hoituu paremmin valtion kanssa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.K:"..ettei tulevaisuudessa ministerin enon tai kälyn tarvitse toimia uhrilampaana ja luopua omistuksistaan yhteisen hyvän vuoksi, mahdolliset jääviysepäilyt estääkseen."

Netistä pikaisesti vilkaisemalla maassamme toimii lähes 300 000 yritystä. Uskoisin että näistä löytyy joku sellainen, missä ei PM Sipilän eno, käly, lapsi, tjms. sukulainen ole omistajana. Ehkä kannattaisi keskittyä näihin ja lopettaa tämä nykyinen "koska mä voin, olenhan PM"-tyylinen toiminta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Päivän blogitekstissään Saku Timonen käsittelee tätä teemaa:

Moraali, omatunto ja hyvä hallintotapa
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Juha Sipilällä on paljon opittavaa ja totean, että häntä on käsitelty silkkihansikkain. Fiksu teko Sipilältä olisi viimein mennä tapaamaan presidenttiä toimenkuvan muutosasiassa.

Kyse ei ole miljoonista sen enempää kuin pennosistakaan vaan oikeudentunnosta ja oman aseman ymmärtämisestä. Joko sitä on tai ei ole. Tässä tapauksessa ei ole.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Chempolis kertoi tänään Taloussanomille, että sillä ei ole vielä kasassa vaadittavaa omaa rahoitusta biojalostamohankkeeseen Intiassa. 110 miljoonan euron arvoinen hanke olisi toteutuessaan yhtiölle merkittävä."

"Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) omisti aiemmin osan Chempoliksesta ja toimi sen neuvonantajana, ja nykyisin Sipilän lapset omistavat yhtiöstä viisi prosenttia sijoitusyhtiönsä Fortel Investin kautta."

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eikös nämä nykyiset säädökset, joiden perusteella poliitikko ymmärtää jäävätä itsensä silloin kuin asia koskee hänen perhettään ja lähipiiriä, ole tehty suojelemaan miljonäärien perusoikeuksia politiikassa? Kyseessä ei siis ole kiusanteko.

Kun jääviyskysymyksiin liittyviä ohjeita noudatetaan tunnollisesti, niin kenellekään ei herää epäilyksiä korruptiosta tai nepotismista.

On sitten eri asia mitä tällä on tekemistä keskustalaisen pääministeri Juha Sipilän kanssa, hän kun näyttää viitanneen kintaalla perusoikeuksilleen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksi ihmeessä pääministeri edes lähtee sellaiseen missä on jotain tuttuja yrityksiä mukana, johon hänellä on kytköksiä. Ihmettelen ettei tämä ole itsestään selvää, kun toimii valtiojohdossa.

Ei ole vaikeuksia pysyä sellaisesta poissa. Ei siinäkään ole ongelmia, jos ei ota mukaan sellaisia yrityksiä vienninedistämismatkalle, se ei Suomen tilannetta vahingoita, muitakin tulijoita matkalle riittää.

Käyttäjän arttujekarila kuva
Arttu Karila

Säädökset ovat olemassa hyvästä syystä, mutta on hyvä tehdä ero sen suhteen, että toistaiseksi kaikki uutiset esteellisyysepäilyistä ovat jääneet epäilyiksi.

Yritin tuossa kirjoituksessa tuoda varsinkin Suomeen liittyvää dilemmaa esille: pienessä maassa kaikki tuntee kaikki. Sama heijastuu myös talouspolitiikkaan. Toisaalta taas uutisointi osoittaa sen, että valvonnan rakenteet toimivat median osalta - niin kuin pitääkin.

Toivottavasti tämän keskustelun jälkeen (vihdoin) näihin jääviysasioihin saataisiin selkeyttä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Miksi karusellissa ja normiblogiosiossa on sama asia, mutta eri kommenteilla ja eri tekoajankohdalla?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyse ei oikeastaan ole miljönäärien perusoikeuksista vaan siitä miten jääviysongelmiin pitää suhtautua. Sipilän oma kömpelö toiminta on johtanut hänen asemansa heikkenemiseen, ei se että hän on varakas.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitos selkeästä sanomastasi. Samaa tarkoittaa päivän blogitekstillään Sakari Timonen ja minä ylempänä ketjussa olevassa kommentissani. Siten blogisti Karila vetää huomion sivuun oikeasta kysymyksestä ja pyrkii keräämään ansiotonta sympatiaa Sipilälle, joka temmeltää norsuna posliinikaupassa. Entinen valtionpäämies totesi, että niin on, jos siltä näyttää. Tällä viitataan, ei ainoastaan laillisesti moitteettomaan toimintaan päättäjänä vaan myös eettisesti kestäviin ja perusteltaviin valintoihin päättäjänä, kuten suhtautumisessa jääviyskysymyksiin ja - tämäkin on nykyään Suomessa sanottava: ylipäänsä jääviyskysymysten olemassaolon tajuamiseen.

Pekka Iiskonmaki

#!6
Muistaako Jouni suomen kielisen pankin nimeltä KOP? Siis kop kop. Suomen Työväen Säästöpankki oli STP.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sen verran muuten totean noista aiesopimuksista eli letter of intent (LOI), että niillähän ei ole muuta merkitystä kuin sovitaan, että keskustelemme tällaisesta mahdollisuudesta toteuttaa jotain. Tuollainen sopimus ei yleensä sido sopimusosapuolia millään tavalla - kertoo vaan tahdosta tutkia asiaa.

Yleisesti on tiedossa, että tällainen sopimus on yhtä tyhjän kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No tässä se:

NRL, Finnish firm to study possibility of extracting fuel from bamboo

Guwahati, September 11: Numaligarh Refinery Limited today signed a Memorandum of Understanding with a Finland based Company M/s Chempolis Oy, for carrying out a feasibility study for production of ethanol from bamboo biomass.

https://medium.com/@Sentinel_Assam/nrl-finnish-fir...

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Puuttumatta jääviyteen, niin Chempoliksella on patentteja ja idea teknologiasta, mutta ei rahaa rakentaa koetehdasta. Fortum on näin ollen hyvä partneri. Koetehdas antaisi selkänojaa markkinointiin.

Tietysti voisi ajatella, että joku ulkomainen jätti tulisi mukaan kuvioon - niinhän yleensä käy ja seurauksena olisi mahdollisen uuden tuotantoalan ulos liputtaminen.

Ymmärtääkseni Chempoliksessa on lähdetty soitellen sotaan, kuviteltu, että teknologian ongelmat ratkeavat nopeasti ja asiakkaat luottavaisia, mutta rahan puute on pakottanut pitkään tuotekehittelykauteen. Tämä on hyvä esimerkki Suomen pienuudesta näissä kuvioissa.

Niin tässä kirjoituksessa lähdin ajatuksesta, että on olemassa ko. teknologia. Ainakin on joitain arvioita sen toimivuudesta.

Se vielä, että yritystä on rahoitettu muulloinkin kuin tämän hallituksen aikana eli ainakin jonkinlaista luottamusta toimintaan on ollut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuka turvaisi irtisanotun Ex-palkansaajan,veronmaksajan ,työttömän perusoikeudet
yhdenvertaisuuslain mukaan ?

Ei ainakaan Kepu joka on heikentänyt niitä jo -94 lähtien .

Isot "kiitokset" Sipilälle ja kumppaneille.Kun vaihdoitte kyykytys-tuen nimeä Perusturvaksi,toimeentulotuesta. Mutta piditte kiristykset samana kuin -94 ja -08 on ollut. Tuota tukea heikentävästi vain työttömille.

Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona.
Toimeentulotuki määräytyy perustulokokeilun aikana kuten ennenkin.
-Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.
(jolloin tuota "perustuloa " 487,89e/kk voidaan leikata 20%-40%
Ei siis 560e/kk käteen)

Perustulo (ennen peruspäiväraha työttömälle)
lapsilisät
kotihoidontuet ym. lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.
Käteen 487,89e/kk .
EI siis 560e/kk perustuloa.

Nokkela tulonsiirto yhteisistä verovaroista ,niille jotka kyllä saa muita Kelan tukia.Mutta ei tarvitse toimeentulotukea .

Perustuslain yhdenvertaisuuslakia lienee sormeiltu jotta tuo on mennyt läpi.
Eikä se ole mitään uutta kepu,kok.

Toimituksen poiminnat