Arttu Karila

Koulutuksen keskeyttämisistä tarvitaan parempaa tietoa

Koulutuksen keskeyttäminen on aihe, joka jää julkisessa keskustelussa liian vähälle huomiolle. Koulutuksen keskeyttämisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa opiskelija joko tilapäisesti tai pysyvästi lopettaa koulunkäynnin. Monet koulutukseen liitetyt positiiviset vaikutukset jäävät toteutumatta, mikäli opiskelijan opintopolku keskeytyy. Tutkitusti koulutus on yksi parhaita keinoja syrjäytymisen ehkäisylle. Näiden syiden vuoksi ei ole yhdentekevää, miten keskeyttämisiin lähdetään puuttumaan.

 

Vaikuttava puuttuminen keskeyttämisiin vaatii nykyistä parempaa tilastotietoa. Nykyisellään keskeyttäneiden tilasto luodaan ''oppilaitosten tilastokeskukselle ilmoittamien henkilöpohjaisten opiskelija- ja tutkintotietojen perusteella'' (tilastokeskus). Erillistä tiedonkeruuta ei tämän ulkopuolelta tehdä. Ongelmallista tässä on se, että oppilaitoskohtaiset käytännöt tilastoinnista ovat monen kirjavat: kukaan ei tiedä, mitä todellisuudessa valtakunnalliset tilastot ovat sisäänsä syöneet ja alueelliset tilastot vaativat perehtyneisyyttä. Tilastokeskuksen tilastot pitävät sisällään ''positiiviset'' ja ''negatiiviset'' keskeyttämiset. On kuitenkin eri asia keskeyttääkö nuori opiskelunsa työssäkäynnin tai vaikkapa alavaihdon takia. Tilastoista ei nouse esiin ne tapaukset, joissa nuori ei jatka opiskeluaan muualla. Tällöin syrjäytymisriski on suurimmillaan. Juuri näistä negatiivisista keskeyttämisistä kaivataan tietoa, jotta niihin on mahdollista myös puuttua.

 

Koulutuksen negatiivinen keskeytys on lähes poikkeuksetta tragedia. Se lisää syrjäytymisriskiä ja kasvattaa eriarvoistumista. Jotta ongelmaan saadaan ratkaisu, tulisi päättäjillä olla nykyistä tarkempi kuva siitä, mitä tilastot oikeasti kätkevät sisäänsä. Keskeyttäneiden joukossa on kuitenkin myös niitä, jotka aloittavat varusmiespalveluksen tai yrittäjyys tempaisee mukaansa. Koulutuksen keskeyttäneiden tilastot on muutettava valtakunnallisesti yhteneviksi, jotta negatiivisista keskeyttämisistä saadaan parempi kuva, ja toimenpiteet kokonaiskuvan mukaisiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat